Psychosociale therapie

Psychosociale therapie is er voor iedereen die verandering wil, meer evenwicht wil ervaren en gelukkiger wil leven en werken. Je wilt weer lekker in je vel zitten, je grenzen bewaken en keuzes maken die goed voor jou zijn. 

Je kunt bij de praktijk terecht voor behandeling van o.a.:

  • Angsten en onzekerheden
  • Stress, spanningen en burn-out
  • Somberheid, boosheid en verdriet
  • Steeds terugkerende conflicten, privé of op het werk
  • Rouwverwerking
  • Eenzaamheid
  • Faalangst of gebrek aan zelfwaardering
  • Communicatieproblemen
  • Levensfaseproblematiek (bijv. combinatie werk/gezin)

Psychosociale therapie geeft je handvatten om weer de regie over jouw leven en emoties te nemen, zodat je met vernieuwde energie verder kunt.

Wil je weten of jouw persoonlijke situatie hier tussen past? Neem dan gerust contact op. Samen kunnen we bespreken wat de mogelijkheden zijn. Je bent welkom in de praktijk, maar ook online- en wandelsessies zijn mogelijk.


Technieken

In de sessies wordt gewerkt met verschillende technieken zoals Oplossingsgerichte Therapie (OT), Acceptance and Commitment Therapie (ACT), Transactionele analyse (TA) en Rationeel-Emotieve Therapie (RET).

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie biedt perspectief, versterkt optimisme en leidt tot energie en zelfredzaamheid. De therapie is gericht op het benutten van je sterke kanten en hulpbronnen. Samen onderzoeken we welke vaardigheden je al in huis hebt om je huidige problemen aan te pakken. Oplossingsgerichte therapie is een manier van werken waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de oplossingen in plaats van naar de problemen.

Acceptance and Commitment Therapie (ACT)

Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie). Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn. Het doel is om mentaal veerkrachtiger te worden.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse gaat uit van een patroon van denken, voelen en doen dat is ontstaan uit (vaak onbewuste) beslissingen die een persoon ooit in zijn of haar leven nam. Wanneer je je bewust wordt van dit patroon, kunnen er nieuwe besluiten genomen worden. Transactionele Analyse is een methode waarmee je in een lastige situatie de communicatie tussen jezelf en anderen inzichtelijk maakt. Je gaat beter begrijpen hoe je communiceert en welke overtuigingen je hebt over dingen die gebeuren.  

Rationeel-emotieve therapie

Bij Rationeel-emotieve therapie wordt uitgegaan van een sterk verband tussen de gedachten en de emoties van mensen. Elke emotie wordt vooraf gegaan door gedachten. Psychische klachten ontstaan niet vanuit een situatie of een gebeurtenis, maar komen voort uit de manier waarop men de situatie of gebeurtenis interpreteert. Het voornaamste uitgangspunt van RET is dat irrationele overtuigingen of gedachten, negatieve emoties en ongewenst gedrag tot gevolg hebben. Door deze therapie wordt je je bewust van irrationele ideeën en leer je hier effectief mee om te gaan.

Meer informatie? Neem dan gerust contact op. 


NFG en RBCZ

Grip, Groei, Geluk(t) is aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De NFG is een onafhankelijke belangenbehartigingsorganisatie voor professionals werkzaam in het complementaire psychosociale werkveld. De NFG bewaakt de kwaliteit van de aangeboden zorg.

Daarnaast is Grip, Groei Geluk(t) aangesloten bij de stichting RBCZ, een overkoepelende organisatie die beroepsbeoefenaren van de complementaire en alternatieve geneeswijzen certificeert en registreert.